SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
ÅRSTA HANDBOLL
ENDAST FÖR LEDARE

Policy avseende USM för Årsta AIK Handbollsförening
Säsong 2024-2025

USM är de officiella Svenska Mästerskapen i handboll för flickor respektive pojkar i de tre årsklasserna 14, 16 och 18. USM startar i september/oktober varje år, innefattar kvalificering under steg 1–4 och avslutas under en finalhelg som spelas i maj nästföljande år.

 

§1 Allmän information


USM16 och USM18

Alla anmälda lag spelar steg 1–2. Deltagande i steg 3–5 beror på lagens prestation och placering med successivt minskat antal lag.


USM14

Alla lag som deltar i USM14 ska garanteras spel till och med steg 4.

Efter steg 2 delas lagen upp i tre spår; ett finalspår, ett kvalspår och ett fortsättningsspår. Alla lag som efter steg 2 inte placerats i finalspåret eller kvalspåret garanteras matcher men har ingen möjlighet att ta sig till finalspel.

Representationsreglerna för USM14 medger en lättnad i att ansöka och få dispens för spelare som är 15 men som vanligtvis spelar i U14-lag.

Deltagande lag förväntas fullfölja de steg laget kvalificerar sig till.

 

§2 Representationslag och flera lag per åldersklass

Årsta AIK har som utgångspunkt att ett lag per kön och åldersklass ska delta som klubbens ”representationslag”. Efter styrelsebeslut kan klubben välja att skicka mer än ett lag per åldersklass, men enbart ett lag anses vara klubbens representationslag och möjlighet för ersättning från klubben kopplat till USM-deltagande gäller endast representationslaget. Om mer än ett lag ska skickas till USM ska det före styrelsens beslut fastställas av den huvudansvarige vilka tränare/ledare och spelare som ingår klubbens representationslag. Alla lag som tävlar i USM (dvs. även de som inte är klubbens representationslag för åldersklassen) gör det som representant för Årsta AIK HF. Deltar mer än ett lag får inga övergångar mellan lagen ske.

 

§3 Årsta AIKs målsättning vid deltagande i USM

 

USM 16-18

Bedömning av om lag ska delta samt med vilka spelare fattas av klubbchef/tränare/ledare, utifrån ambition att nå steg 4. Lag ska utgöras av spelare som vid matchtillfälle är mest utvecklade och bäst på en position, vilket kan förändras mellan steg. För att kunna tillgodogöra sig sitt deltagande i USM på bästa sätt är en rekommendation att de lag som ska ställa upp i USM spelar på nivå 1 i Stockholms-serien under aktuell säsong.

Om lag ska delta i USM, ska lagets tränare/ledare i maj presentera en USM-plan för styrelsen innehållande: (1) lagets sportsliga ambition och kapacitet, och (2) plan för träningsupplägg. USM-planen ska kunna kommuniceras till spelare och anhöriga.

 

USM 14

Bedömning av om lag ska delta fattas av klubbchef/tränare/ledare enligt följande: laget deltar i USM med ambition att kvalificera sig för spel i steg 4A.

Om klubbchef/tränare/ledare anser att ambitionen att komma till 4A är utmanande så kan föreningen ändå bedöma att det är positivt att delta i U14 för att sträva mot inkludering och för att ge spelare erfarenhet av att möta andra lag än vad som sker i seriespel.

Om lag ska delta i USM, ska lagets tränare/ledare i maj presentera en USM-plan för styrelsen innehållande: (1) lagets sportsliga ambition och kapacitet, 2) plan för träningsupplägg och (3) plan för hantering om eventuella spelare som inte kommer delta i USM och motverka den negativa verkan detta kan ha för spelarna samt laget. USM-planen ska kunna kommuniceras till spelare och anhöriga.

 

§4 Spelare som inte deltar i USM

Tydlig information och kompenserande åtgärder ska motverka att USM-deltagande har en negativ påverkan på lag byggande och enskilda spelares utveckling. Spelare som inte deltar i USM ska presenteras alternativ, exempelvis andra turneringar, träningsmatcher eller handbollsrelaterade aktiviteter som utbildning och matchbesök.

 

§5 Klubbens förberedelser avseende USM

Beslut om att skicka lag till USM ska ske efter en separat bedömning för varje år och varje aktuellt lag enligt följande process.

I mars/april ska möten hållas med klubbchef och berörda tränare/ledare om kommande USM. Klubbchefen ska tydliggöra vad klubben anser att ett USM-deltagande innebär och förutsättningarna för ersättning. Tränare/ledare ska presentera lagets inställning till USM.

Utifrån utfallet av mötena ska klubbchef förbereda förslag avseende klubbens USM-deltagande inklusive budget för förväntade avgifter och ersättning till lag enligt nedan (”USM-budget”).

 

I april ska styrelsen fatta beslut om USM-deltagande, USM-budget samt en huvudansvarig tränare/ledare för lag som ska delta i USM. Den huvudansvarige ska ha relevant utbildning och erfarenhet för att kunna ansvara för klubbrepresentation i USM, vilket innebär att tränare/ledaren har gått eller under året påbörjar TU3. Om laget saknar en sådan person ska styrelsen ge stöd för att hitta en lösning.

 

I maj ska den huvudansvarige presentera en ledarstab och ett första upplägg om försäsongstrupp eller liknande samt träningsupplägg till klubbchefen. Klubbchef och tränare/ledare ska tillsammans fastställa ramen för träningsintensitet, lagbygge, försäsongsträning och lagansvar. Styrelsen ska bistå i möjliggörande av att lag erhåller tillräckliga träningstider för att nå fastställd målsättning. Vid årsmötet i juni ska beslut om klubbens budget för hela kommande verksamhetsår fattas, varvid USM-budget ingår.

 

§6 Bedömning och kommunikation avseende deltagande

Klubbens grundprinciper är att främja långsiktig utveckling, lagbyggande samt känslan av inkludering och delaktighet samt att match är ett inlärningstillfälle där resultat har liten betydelse. Dessa principer gäller för lag upp till juniornivå (U16) men med viss möjlighet till avsteg avseende deltagande i nationella tävlingar som USM, genom att ambitionen att nå långt kan få ges avgörande betydelse. USM kan därför bli ett annorlunda inslag.


USM är även speciellt då spel till skillnad från en kortare representationsturnering sker vid flertalet tillfällen under lång tid. De risker som finns för negativa effekter avseende lag byggande och inkludering, samt i förlängningen enskilda spelares utveckling, önskar klubben därför beaktas särskilt för de yngsta deltagande lagen.


Förutom att tränare/ledare och klubbchef förväntas beakta nämnda aspekter vid beslut om deltagande avseende USM önskar klubben betona vikten av tydlig information till spelare och föräldrar i berörda lag. Det inkluderar en kommunikation på tidigt stadium avseende förväntningar och förutsättningar vid deltagande samt möjliga negativa aspekter.

Det finns inget krav eller egenvärde i USM-deltagande och saknas förutsättningar för sådant deltagande ska medverkande i andra turneringar anses utgöra lika god grund för utveckling av lag och individuella spelare.

 

§7 Anmälnings- och domaravgifter samt hemmaarrangemang

Klubben ansvarar för domaravgifter och eventuella kostnader för USM-deltagande. Den kompensationsersättning som tillfaller klubben från Svenska Handbollsförbundet ska användas för täckande av administrativa utgifter om inte styrelsen beslutar annat. Om ett lag träder ur USM efter anmälan bär laget de eventuella kostnader som uppstår i samband med utträdet, det gäller inte om utträdet sker på grund av att laget har för få spelare.

En klubb vars lag deltar i USM har skyldighet att, efter begäran från Svenska Handbollsförbundet, vara arrangör för någon av spelomgångarna i steg 1–4. Det är det deltagande laget som leder och säkerställer genomförande av sådant arrangemang. Under ett sådant ”hemmasteg” ska statistik hanteras och skickas till Svenska Handbollsförbundet. En korrekt hantering kan ge klubben rätt till ersättning (arrangemangspeng) för täckande av övergripande utgifter såsom matchens lirare och hallhyra. Utebliven eller bristfällig hantering av sådan statistik innebär att klubben går miste om sådan ersättning.

 

§8 Klubbens ersättning till deltagande lag

Lag har möjlighet att få viss ersättning från klubben avseende kostnader för USM-deltagande enligt följande:

 

Resekostnader USM

  1. Föreningen lämnar bidrag för resekostnader vid deltagande i USM, för ett lag i respektive åldersklass. Om särskilda skäl föreligger kan styrelsen besluta om resebidrag till mer än ett lag i samma åldersklass
  2. Om avståndet till spelorten överstiger 20 mil lämnar Föreningen ett resekostnadsbidrag.

Lagets bidrag räknas ut genom en kalkyl där varje lag får tillgodoräkna sig: 100 kronor per mil mellan hemort och spelort då avståndet är mellan 20 och 50 mil, 150 kronor per mil mellan hemort och spelort då avståndet är mellan 50 och 75 mil 200 kronor per mil mellan hemort och spelort då avståndet är över 75 mil (avstånden avser enkel väg och räknas ut med hjälp av Google Maps och kortaste resväg räknat från Sjöstadshallen till aktuell hall på spelorten används alltid vid kalkylen).

  1. Om övernattning på spelorten krävs så lämnar föreningen övernattningsbidrag med sammanlagt 2 000 kronor per natt och lag.
  2. Vid spel i steg 5 (finalspelet) i USM kan extra övernattningsbidrag utgå med 500 kr per spelare och natt om styrelsen bifaller detta.


    Styrelsen 240313

 
FÖLJ OSS
SPONSORER
STÖD ÅRSTA
Bingo Stockholm - Alla hallar